top of page
  • Writer's pictureAjda Zorko

Sodobna moda in vezenje

Sodobna moda pozna trende. Trendovska uporaba vezenja na oblačilih in modnih dodatkih pa se pojavlja v valovih. Pojavi se na kolekcijah velikih modnih hiš, nato sledijo proizvajalci cenejših oblačil, z bolj dostopnimi in poenostavljenimi izvedbami. Kar bi bilo v visoki modi ročno vezeno, se lahko spremeni v tisk ali strojno vezene elemente.



Ženska v rožnati dolgi vezeni obleki s peresi - obleka visoke mode
Sodobna visoka moda, foto: Pixels/Rajesh Kumar Verma


Vezenje in visoka moda

V visoki modi je ročno vezenje nekaj samoumevnega. Tudi strojno vezenje, uporabljeno tu, je izdelano mnogo višje kakovosti, kot vidimo kasneje na cenejših kosih hitre mode. Prvak na tem področju je Chanel, ki je celo lastnik najvišje ustanove ročnih vezilcev v Franciji: Lesage. Tu učijo in izdelujejo najbolj drzne in najdražje vezenine za poročne in večerne obleke, perilo in aplikacije za na druge modne dodatke.


Za haute couture vezenje se najpogosteje uporablja luneville iglo. Za razkošne obleke napnejo svileno blago na vezilni okvir, narišejo nanj krojne dele, izvezejo in šele nato ukrojijo dele, ki jih sešijejo v gotovo obleko. Vezenje in čipkarstvo se pogosto zlijeta v čudovit izdelek, ki jemlje dih na rdeči preprogi.



Ženska v dolgi obleki sive in črne barve sedi na prstolu.
Obleka visoke mode, foto. Pixels/Cottonbro

Vezenine na dostopnih modnih kosih

Veliki proizvajalci modnih oblačil skrbijo za to, da njihove kolekcije sledijo trendom visokih modnih hiš. V ta namen vključujejo vezenine, ročne in strojne, tudi na kosih, ki jih najdemo v bližnjih trgovinah. Pri sedanjih modnih smernicah je opaziti veliko vezenih napisov, logotipov in znakov.

Vezenine vidimo tudi v obliki luknjičastega materiala (poletna oblačila), aplikacije (polnilo črk je našiti material) ali abstraktni motivi (cvetni motivi, geometrijske oblike, ornamentalni napisi). Pri tem se stroga ločnica na močko in žensko kolekcijo briše: barve, vzorci in kroji se mešajo in kombinirajo.





Strojno ali ročno?

Vedno znova me začudi, ko vidim ročno vezene kose nakita ali ročno našite perle na izdelkih hitre mode. Stroji, ki vezejo perlice, obstajajo in se tudi uporabljajo za tako množično enake izdelke. Mnogo tega pa še vedno ostane rezultat ročnega dela.

Kakor postajajo računalniki in druga elektronska oprema dostopnejša, tako tudi raste uporaba vezilnih strojev. Vezenje najdemo v obliki personaliziranih daril: brisače, kape, jakne, puloverji, brezrokavniki, tshirti in drugi oblačilni kosi.


Naslednjič, ko obiščeš trgovino velikega trgovca, poglej podrobneje izdelan našitek. Ali so šivi gosti ali se vidi spodnji material? Visijo nitke?


Če so šivi veliki in naključno razporejeni, je to zelo verjetno ročno delo – bi si upal/a poskusiti in izdelati nekaj podobnega?

sodobna moda


Če si uživala v branju, se ustavi še na moji ig strani (@ajda_brez_veze) kjer lahko dobiš idejo za darilo, izveš kako izdelaš kakšen vbod ali najdeš kakšno drugo koristno informacijo!


Ajda Zorko je gostujoča bloggerka. Avtorica v prispevkih izraža lastna mnenja, ki nujno ne odražajo mnenja Štikarce.

26 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page