top of page
  • Writer's pictureŠtikarca

Uničene žice?

Uničene žice za vezenje

Si kdaj kupila spiralno žico ali bouillion [buljon]? Jaz sem jih kar nekaj v različnih barvah. Pri vezenju s kovinskimi nitmi se mi pogosto zgodi, da se pri vezenju vsaj del nitk uniči. Preveč se raztegnejo, niso več kompaktne in so za vezenje neuporabne. Tokrat se je to zgodilo z vijoličnim bouillionom.


Kup uničenih bouillion kovinskih  žic
Kup uničenih žic

Kako uporabiti uničene žice?

Tokrat sem jih porabila za osnovo deteljice.

Seveda sem kar nekaj časa razmišljala, kaj narediti s temno vijoličasto žico. Barva je čudovita, ampka tudi malo neuporabna.

Na sprehodu sem zagledala deteljico in takoj se je prižgala lučka. Iz uničenih niti bo nastala deteljica. 😊

Uničene žice sem še bolj raztegnila, jih zmečkala in oblikovala okroglo ploščico. S prozorno nitjo in nekaj šivi sem konstrukt pritrdila na blago.


Raztegnjene in zmečkane uničene žice bouilliona oz. purla
Osnova cveta deteljice

Potem se pazljivo pritrjevala še gladek temno vijoličast bouillion. Začela sem na vrhu in počasi z tehniko dolgih in kratkih vbodov gradila deteljico. Nastal je rahlo izbočen cvet detelje in iz njega obesek.




Druge ideje za uporabo uničenih žic


1. Raztegnjene nitke lahko uporabimo kot samostojen element.

2. Raztegnjeno žico lahko uporabimo kot okras oz. z njo skrijemo neravne robove vezenine, ali šive na površini, ki jih želimo skriti.

3. Z raztegnjenimi žicami lahko ustvarimo drugačne teksture, razdrobimo površino ali ustvarimo videz uničenega.


Zanimivost

Kaj je bouillion [buljon]?

»Bouillion ali kantila je cevkasta tvorba iz zelo tanke, v gosto spiralo zvite kovinske žice. Med vrstami bouilliona poznamo več jakosti gladkega in kodratega.« (Niklsbacher-Bregar, 1970, str. 144)

Literatura:

Niklsbacher-Bregar, N. (1970). Zlate vezenine. V M. Makarovič, & N. Niklsbacher-Bregar, Ljudske vezenine na Slovenskem (str. 137-152). Ljubljana: Centralni zavod za napredek gospodinjstva, Etnografski muzej.



Recent Posts

See All
bottom of page