top of page
  • Writer's pictureAjda Zorko

Izražanje z različnimi nitmi, iglami in perlami


Ajda Zorko se predstavi


Po izobrazbi tekstilna oblikovalka s poudarkom na obutveni tehnologiji, sem se z vezenjem začela ukvarjati šele mnogo let po študiju. Bližje so mi izdelki manjše velikosti, zato je vezenje z različnimi nitmi in materiali prava zvrst umetnosti zame.


vezeni prtiček na zvezku z motivom za vezenje
Tradicionalni ornament, foto: Ajda Zorko @ajda_brez_veze

Začela sem z motivi slovenskih velikonočnih vezenin, jih prerisovala, nato začela še sama dopolnjevati motive in risati svoje izpeljave na temo slovenskih narodnih ornamentov. Razvijanje izvirnih motivov kot nadaljevanje narodnih motivov je še vedno pomemben del mojega ustvarjanja. S tem ohranjam stik s slovenskimi koreninami in jih tako vključujem v sodobno, vsakodnevno življenje.


S pomočjo spleta in družabnih omrežij je postal dostop do bogatega nabora sodobnih vezilnih in tekstilnih umetnikov, preprost. Vsebin o tem »kako narediš«, naročanje orodij in materialov iz tujine prav tako. Vse to sem izkoristila za raziskovanje tambour ali luneville vezenja, pri katerem se uporablja nekaj med iglo in kvačko. Uporablja se predvsem za apliciranje bleščic in perlic.

Kot zvrst obrti ali umetnosti je vezenje po mojem mnenju ena najbolj demokratičnih tehnik. V osnovi gre za tekstil, nit in iglo in si lahko vsak prilagodi svojim željam in zmožnostim. Ni pravila, ki bi določalo, da se z eno samo nitjo ne da ustvariti izjemne mojstrovine. Zato menim, da je idealna spretnost za vsakogar, ki bi želel poskusiti nov umetnostni slog s sila osnovnimi pripomočki.


Če si uživala v branju, se ustavi še na moji ig strani (@ajda_brez_veze) kjer lahko dobiš idejo za darilo, izveš kako izdelaš kakšen vbod ali najdeš kakšno drugo koristno informacijo!


Vezeni vozliči na krem tkanini
Vezeni vlozliči

Fotografije: Ajda Zorko


Ajda Zorko je gostujoča bloggerka. Avtorica v prispevkih izraža lastna mnenja, ki nujno ne odražajo mnenja Štikarce.

54 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page