top of page
  • Writer's pictureAjda Zorko

Vezenje služi človeku

Vezenje kot okras in uporabna umetnost


Umetnosti in obrti, povezane z vezenjem, tkanjem, izdelavo krpank in druge vrste ustvarjanja s šivanjem pozna zgodovina na vseh obljudenih celinah. Pogosto so razlogi za tako ustvarjanje potreba po krpanju, popravljanju ali ojačitvi oblačil ali drugih uporabnih tekstilij. Brez dvoma je vezenje kot okraševanje tekstilij nudilo bogatejšemu prebivalstvu dodaten način razkazovanja svojega premoženjskega statusa.


Kulturna vrednost vezenin


Ponavljajoči gibi in nujna osredotočenost pri tem delu sta dejavnika, ki dokazano terapevtsko in meditativno delujeta na duševno zdravje osebe, ki del svojega časa nameni ročnemu delu (lahko je to vezenje, kvačkanje, pletenje ali druga obrt, kot na primer kovaštvo, lončarstvo, mizarstvo...). V času po prvi svetovni vojni se je izkazala kot dober način umirjanja vojakov, ki so bili zaradi strahot vojne duševno globoko pretreseni. Izdelovanje motivov s šivanjem jim je pomagalo pri predelavi travm, omogočalo majhen dohodek in jim vračalo občutenje dosežka, v obliki otipljivega opravljenega dela. V srednjem veku so vezena darila med ženskim plemstvom delovale kot politično orodje, za utrjevanje zavezništev ali provokacijo. Ohranjanje kulturnega izročila in predaja znanj, ki so nesnovna dediščina, se v tekstilni umetnosti prenaša iz roda v rod preko učenja izdelave tradicionalnih oblačil in njihovem okraševanju.


Sodobno vezenje

Z vzponom deljenja video vsebin je postalo širjenje znanj o vbodih, tehnikah, materialih in orodjih izjemno dostopna. Materiali in orodja so postala cenovno dostopna in vezenje, tudi med mladimi, postaja sprejet način preživljanje časa, ki ni nujno vezan na uporabo prenosnih naprav. Zaradi svobode pri izbiri materialov, tehnik in motivov je lahko dostopen in svoboden način izražanja z nitjo in šivanko postal tudi priljubljen način širjenja političnih in družbeno kritičnih vsebin.

Za začetek vezenja ne potrebujete drugega kot šivanko, nit in katerikoli kot blaga (naj si bo stara srajca ali hlače, ki potrebujejo krpanje luknje) in vedenje, da tu ni »prav in narobe« ampak je bistvo, da to počnemo zase in smo z občutki prisotni v danem trenutku in uživamo v procesu izdelave.Vezeni našitki na jeans hlačah
Sodobno vezenje

Če si uživala v branju, se ustavi še na moji ig strani (@ajda_brez_veze) kjer lahko dobiš idejo za darilo, izveš kako izdelaš kakšen vbod ali najdeš kakšno drugo koristno informacijo!


Ajda Zorko je gostujoča bloggerka. Avtorica v prispevkih izraža lastna mnenja, ki nujno ne odražajo mnenja Štikarce.

22 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page