top of page
  • Writer's pictureŠtikarca

Horoskop za vezilje

Katera tehnika ti je najbolj všeč? Vezenje z zlatimi, belimi ali črnimi nitkami, mogoče senčenje?

Kaj ti bo ljubezen do izbrane tehnike prinesla v naslednjem letu, si preberi veziljskem horoskopu.😊Kolaž vezenja z zlatimi nitkami, vezenja z belimi in črnimi nitkami, ter senčenja skupaj z barvno lestvico.
Horoskop za vezilje


Zlate niti: ogenj


Bling, bling, bling. Ljubiš sonce in svetlobo. Podobno kot sraka, rada zbiraš svetleče predmete in jih kopičiš. Si strastna, kreativna in motivirana, razen … ko nisi. Včasih tvoj ogenj ugasne in ne moreš niti iz postelje. Vzemi si nekaj časa zase in delaj stvari, ki si jih delala kot majhna deklica. Mogoče boš odkrila nove vire kreativnosti.

Ampak v tem trenutku si podžgana, zazrta v prihodnost in motivirana. Čaka te svetla prihodnost (tvoj žep pa bo bolj podoben črni luknji 😊). V letu 2023 boš povečala zbirko opreme za vezenje z zlatimi nitkami, in seveda nagrebla še več zlatih nitk in žic. Saj veš, teh ni nikoli dovolj.


Tehnika leta: tradicionalna tehnika ustvarjanja krogov z zlatimi živami in eksperimentalna tehnika vezenja s pokončnimi kovinskimi žicamiKnjižna priporočila:

Tracy A. Franklin: New ideas in Goldwork, 2002

Alison Cole: The Goldwork Masterclass, Adventures in metal thread embroidery, 2019

Emi Nimura: Goldwork, Techniques, projects 6 pure inspiration, 2021

Lizzy Pye: Goldwork embroidery, Techniques and projects, 2021

Belo vezenje: zrak


Bolj imaš rada teksturo, kot bravo, raje greš v Rim, kot v Benetke in raje poješ skledo testenin kot pa pico. Tvoja osebnost je kot čebula, na zunaj mirna in nekomplicirana, ko pa začneš luščiti plast za plastjo, se odkrivajo skrite značajske lastnosti in ljubke čudaškosti. Vsak ima rad tvoj smisel za humor in včasih si zaradi vere v dobro v ljudeh razumljena kot naivna idealistka.

V letu 2023 ostani prizemljena in vse se bo dobro izšlo. Inteligenca in dobrodušnost te bosta vodila na pot odkrivanja novih niti in šivov.


Tehnika leta: belo vezenje z izpuščenimi nitkami (drawn thread technique), belo vezenje s perlicami


Ustvarjalke vredne pozornosti: Jenny Adin-Christie


Knjižna priporočila:

Jenny Adin-Christie: Fine Whitework, Techniques, projects & pure inspiration, 2023

A-Z of Whitework, The ultimate resources for beginners and experienced needleworkers, 2015

Tracy A. Franklin, Nicola Jarvis: Contemporary whitework, 2008

Moyra McNeil: Pulled Thread Embroidery, 1971

Senčenje: voda


Barva je kraljica. Rada kombiniraš stile, iščeš nove tone, ki jih vedno sijajno kombiniraš. Vsake toliko, ko uspeš vstati in vidiš božanske rožnate, rumene in oranžne odtenke neba, si obljubiš, da boš jutri bolj zgodnja. Ker si nočna ptica, je to malo verjetno.

Vsaka barva ti predstavlja spomin. Si čustvena in intuitivna oseba, čeprav poskušaš to skriti. V letu 2022 je bilo vezenje skoraj obsedenost, v prihodnje bodi zmernejša. Najdi ravnotežje med gradnjo motiva in paranjem, med perfekcijo in uničenjem. Ja, testiranje barvnih kombinacij je pomembno, ampak sprijazni se s tistimi tremi majhnimi šivi, ki izgledajo malo smešno. Vse je neperfektno, zato stremi k mojstrstvu ne perfekciji.


Tehnika leta: vijuganje v tehniki kratkega in dolgega šiva, senčenje z naključnimi šiviKnjižna priporočila:

Victoria Matthewson: Needlepainted Plants and Pollinators, 2021

Margaret Dier: Thread painting and silk shading embroidery, Techniques and projects, 2019

Margaret Lee: The Art of Chinese embroidery 2, 2020

Trish Burr: Colour confidence in embroidery, 2011

Emillie Farris: Paint with thread, 2022

Črno vezenje: zemlja


Si natančna, metodična in predana vezilja s pestro prihodnostjo. Vsakdanjik rada načrtuješ enako kot motive črnega vezenja. Si praktična in marljiva, včasih počasna in osredotočena na preprostost. V 2022 si odkrivala, da je vsakdanjih vse prej kot črno-bel, zato dodaj bleščice. V letu 2023 boš zadovoljila svojo potrebo po luksuzu in senzualnosti. Kupi si tisti bogat, teksturiran in slasten komplet nitk ali pa komplet črnega vezenja, ki si ga ogleduješ že mesece.


Tehnika leta: črno vezenje v kombinaciji z drugimi tehnikami (črno in zlato vezenje, črno vezenje in 3d vezenje)


Ustvarjalke vredne pozornosti: Jen Goodwin


Knjižna priporočila:

Jen Goodwin: Blackwork embroidery, Techniques and Projects, 2020

Melanie Couffe: Blackwork Embroidery in Colour, 2023

Drage vezilje.

Ostanite osredotočene, kreativne in predane. Strmite k mojstrstvu, ne popolnosti. Zavedajte se, da je lepota tudi v najbolj nenavadnih, nepopolnih in polomljenih delčkih tega sveta.

Postani najboljša verzija same sebe, kar si lahko.Upam, da se boš pri prebiranju zabavala in horoskopa ne boš vzela preveč resno.

V besedilu so omenjeni posamezniki, ki jih občudujem in knjige, ki jih imam in uporabljam, ali si jih želim. Za objavo priporočil ne prejemam nobenih finančnih ali drugačnih nagrad ali nadomestil.

17 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page