top of page
  • Writer's pictureŠtikarca

Svetlikajoča zimska vezenina


Ali ste naredili kakšno novoletno zaobljubo?

Jaz sem jo. Poskusit želim nekaj novih veziljskih tehnik.


In iz tega je nastal Štikar'cin barvni izziv. Sodeluje lahko vsak. Uporabite lahko vzorček, ki je na voljo tukaj, ali pa sami ustvarjate v belo srebrni kombinaciji.

Če želite, mi pošljite rezultat preko elektronske pošte, če pa ga boste objavili na Instagramu me označite @needle_at_work in uporabite #stikarcacolorchallenge2021


Belo vezen šopek zimskih rož s srebrnimi kovinskimi nitmi.
Štikar'cin barvni izziv - januar

Mary Oliver (odlomek)


In winter

all the singing is in

the tops of the trees

where the wind-bird


with its white eyes

shoves and pushes

among the branches. ....


Jaz nisem človek zime in mraza, ker me vedno zebe. Rada pa imam dobro poezijo. Mary Oliver pa piše sijajno poezijo, kjer s posebno občutljivostjo slika naravo. Če boste prebrali pesem do konca, boste ugotovili, kako nastane sneg.


Belo vezenje na belo podlago je čudovito, rada pa imam tudi vezenje s kovinskimi nitmi. V januarskem vzorčku sem želela ustvariti naturalistične oblike zimskih cvetlic oz. tisto, kar je od njih ostalo. Nabrala sem nekaj suhih vejic, jih skombinirala s posušenimi kobulami ameriškega slamnika in nekaj drugih rastlin, ki sem jih našla.


Stebla

Vzorček Svetlikajoče zimske vezenine sem narisala in premišljevala, kako naj vezenino izvedem. Na koncu sem se odločila, da bom za stebla uporabila tri plastno srebrno nit. Na ta način sem lahko spodaj uporabila vse plasti niti, zgoraj pa nit razpletla in nakazala tanjše vejice.


Posušeni storžki slamnika

Storžke sem podložila in na podlogo delala vozličke, da so pokrili podlago. Vsake nekaj časa pa sem vključila Miyuki perlico, ki je nadomestila vozel.


Glavice osata

Želela sem ustvariti podobno teksturo kot jo ima semenska glavica. Spomnila sem se na poseben vez, ki se v angleščini imenuje turkey stitch (imenovala ga bom preprogast šiv). Za izvedbo preprogi podobne teksture sem uporabila kombinacijo bele bombažne niti in tanko srebrno nit (silver passing). Vsako nit sem uporabila posebej in prerezala zgornje dele ter jih skrajšala na ustrezno dolžino. Na koncu sem z belo bombažno nitjo povezala spodnje dele preprogastega šiva in ustvarila simbolno cvetno čašico.


Rezultat je zanimiv.


Tukaj najdete povezavo do brezplačnega motiva za januarski Štikar'cin barvni izziv.

Stikarca color challenge - January motif
.
Download • 215KB

Veselo ustvarjajte in v komentarjih napišite, kako vam gre.

Besedilo je že bilo objavljeno leta 2021 na blogu Štikar'ca.

12 views0 comments

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page