top of page
  • Writer's pictureŠtikarca

Irisi - zlata vezenina

Zlato vezeni irisi – Kako je nastala vezenina izdelana z zlatimi nitmi, žicami in dvostranskim 3d vezenjem.


Zakaj irisi

Pred približno petnajstimi leti sva bila z možem povabljena, da sodelujeva na poroki. Nevesta in ženin sta si zaželela, da jima nekaj izvezem. Bila sem zelooooo počaščena, hkrati pa sem sem dvomila v svoje sposobnosti in nisem verjela, da bom pripravila primerno darilo. Bodoča zakonca sta zaradi mojih dvomov prejela drugačno darilo.

Ampak meni zadeva ni dala miru. Minevala so leta, moji možgančki pa so mleli in mleli.

Dve leti nazaj se je končno prižgala lučka. Če ne zdaj, ne bo nikoli. Hodila sem po vrtu, fotkala cvetje vsepovprek in se odločila za irise.




Simbolika

Irise so pričeli gojiti v starem Egiptu, skoraj 2000 let pr.n.št., kot simbol fleur-de-lis jo je uporabljala francoska kraljeva družina, hkrati pa je roža prisotna skoraj v vsakem vrtu. Rastlina simbolizira modrost, vero in pogum.

Boginja Iris je bila v antični Grčiji boginja mavrice, prenašala je sporočila med bogovi in služila boginji Heri. Med drugim je vzdevek boginje iris tudi zlato krila (Golden winged).

»Simbolizira mavrico, še splošneje pa zvezo med Zemljo in Nebom, bogovi in ljudmi. … Na Japonskem im očiščevalno in zaščitniško vlogo.« (Iris, 2006)



Izvedba

Skica za vezenino je nastala na podlagi fotografije iz mojega vrta, ki sem jo nekoliko poenostavila. Na kompoziciji sta dva cvetova, rožnat in moder, in popek skupaj s številnimi listi.

Z vezenjem sem pričela preden sem začela s tečajem Deep Dive into Goldwork pri Sari Rickards, zato bi danes veliko stvari naredila drugače. Vedno, ko se ozremo nazaj smo pametni 😊 vezenje na irisih pa sem končala, ko se je tečaj že zaključil. Nekatere tehnike, ki smo se jih učili na tečaju sem tako uspela vključiti v vezenino.



Cvet irisa in vezenje s svileno nitjo od blizu in nedokoončano
Detajl cveta irisa

Torej na okvir sem napela bombažno platno in nanj namestila svilo spreminjajoče se svetlo modre oz. rjave barve. Na papir sem narisala motiv ter ga na svilo pritrdila z nitjo. Najprej sem izvezla podlago iz filca, potem pa svilene dele; zelene, modre in rožnate. Nato sem se lotila vezenja zelenih listov s passing kovinsko nitko z 2% zlatom. Gre za gladko nitko, ki se pritrjuje z našivanjem. Uporabila sem tehniko našivanja s svilenimi nitkami, ki se imenuje italian shading, torej italijansko senčenje. Poanta Italijanskega senčenja je sledenje obliki motiva z zlato nitjo, hkrati pa uporaba različnih nians svilene niti, ki nakazujejo osenčenost motiva.





Pritrjevanje kovinske niti twist – zavite kovinske niti sem izvedla tako, da se niti za pritrditev ne opazi. To me je naučila Sara.

Potem sem v vrstnem redu dela malo goljufala in naredila tehniko chipping na listu spodaj.

Potem pa popravljanje: ugotovila sem, da mi s svileno nitjo izdelan list ni všeč. Naj ga povsem odstranim ali dopolnim? Odločila sem se, da ga dopolnim in do vezla zelo rahlo opazne žile na listi, ki tečejo po dolžini lista ter izboljšala prelivanje med zelenimi barvami. To je list bolj povezalo, ampak še vedno bi se dalo veliko izboljšati ☹

Ko sem naredila vse ostalo, sem se lotila dvostranskega vezenja cvetnega lista modrega irisa. Ker sem prej vadila, je bila zadeva dokaj enostavna. Na koncu pa sem dodala turški šiv in nakazala bradico na cvetnem listu in list pritrdila na vezenino.





Dobre strani izdelka:

- kompozicija, kjer je jasno vidno, kaj je v različnih planih,

- tehnično je vezenina dokaj dobro izvedena (chipping, italian shading),

- uporabljena tehnika dvostranskega vezenja skupaj s turškim šivom je povsem nova (se zdi, da jo izdeluje le nekaj ljudi),

-

Slabosti:

- Premalo sem se posvetila določitvi osenčenosti,

- Posledično je potrebno izboljšati tudi senčenje s svileno nitjo,

- Zlate niti bi lahko še bolj pazljivo stisnila pri pritrjevanju.


Listi so pokončni, kar odslikuje nefleksibilne liste mojih vrtnih irisov. Kompozicija je na splošno dokaj trda, kar je posledica zavestne odločitve. Barvi cvetov sta umetniško interpretirani, saj simbolizirata tradicionalno žensko in moško energijo. Morebiti bodo nastali še trije irisi, ki bodo nekoliko sodobnejši. Najpomembneje, simbolika je v celoti prilagojena življenjski zgodbi para.





Tehnike


Senčenje s svilenimi nitkami

Turški šiv

Našivanje

Italijansko senčenje

Dvostransko vezenje s kovinskimi nitmi

Chipping – šivanje koščkov nakodrane kovinske žice

Nevidno pritrjevanje 3-slojne zavite kovinske niti

Našivanje žice pearl purl


Uporabljene niti


Pipers silks

Sea Blue

Saxe blue

Royal blue

Stewardt blue

French blue

Pale Cerise

Bright Fuchsia

Cyclymen

Bright Cyclamen

Purple

Plain Gold

Pea green

Pastel Green

Forest green

Mid green

Dark bottle


Golden Hinde embroidery

Gold passing no 6, 2% gold

Pearl Purl no 2

Bright check no 6

3 ply twist Grass Green



Viri

Iris. (2006). V J. Chevalier, & A. Gheerbrant, Slovar simbolov (str. 183). Ljubljana: Mladinska knjiga.


14 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page