top of page
  • Writer's pictureAjda Zorko

Vezenje v kostumografiji

Vezenje v kostumografiji je sestavni del celostne podobe filma, ki bogati dogajanje.


V kostumografiji radi –posredno- uživamo ob gledanju najljubše serije ali filma. Le redko opazimo določene kose oblačil ali njihove detajle in izdelavo, če nismo posebej nanje pozorni. Opazimo morda, če nastopajoči ima/nima določenega oblačila ali oblačilo izstopa po svoji neprimerni rabi. Kadar uživamo ob gledanju visokoproračunske produkcije, postavljene v zgodovinsko obdobje ali fantazijo, je vezenje pogosto močan element pri ustvarjanju vzdušja (tu merim, predvsem, na Igro Prestolov).


Pri Igri Prestolov je bilo vezenje nekoliko bolj izpostavljeno, bilo je tudi nekajkrat omenjeno v samem dogajanju in interakcijah med liki. Zasluge za izjemne izdelke v tej ekranizaciji gre pripisati umetnici Michele Carragher. Njena lastna spletna prezenca ni posebej dodelana, vendar je veliko o njej in njenih delih napisanega in objavljenega drugod. V vlogi vezilne strokovnjakinje je svoj pečat dodala tudi pri produkcijah: Peaky Blinders, The Crown, The Nevers in Assasin’s Creed.


Veliko izdelkov v video produkcijah je strojno vezenih in je spretnost izdelovalcev tudi v tem, da to prikažejo kot ročno delo. Nekateri kosi pa, zaradi strukture, bogatega nanosa perlic in posebnih, efektnih niti ali drugih dodatkov, ni možnosti strojne izdelave. Vezilci, ki izdelujejo te kose so visoko šolani strokovnjaki. Mnogi med njimi so bili učenci Londonske ustanove Hand&Lock.


Vezeni kostumi iz serije igra prestolov na lutkah na razstavi v Oslu
Kostumi iz serije Igra prestolov, foto: B. Skinstad, CC3

Vezenje, kot drugi materiali in tehnike izdelave pri kostumih, so lahko zelo natančno dosledni pri upoštevanju “pravil” določenega časovnega obdobja. Pri bolj dokumentarnem prikazovanju nekega obdobja so kostumski delavci bolj omejeni v smislu uporabe materialov, barv in tehnik izdelave, značilnih za določeno časovno obdobje. V kolikor gre za fantazijsko obarvano zgodbo, okvirje proračuna ali več možnosti za umetniško svobodo pri ustvarjanju vzdušja so ta pravila ohlapnejša. Pravilo pa ostaja: če je določen element kostuma zelo opazen in ni neposredno predmet dogajanja, gre verjetno za napako! Pogosto so kostumografi in člani njihove ekipe zaradi okvirjev proračuna primorani kombinirati strojno in ročno delo ali nadomeščati drage materiale in dodatke za cenejše elemente, ki zgolj posnemajo videz svojih dragih originalov.



Audrey hepburn na plesišču z Harcourtom Williamsom
Audrey Hepburn v filmu Rimske počitnice, foto: Pxhere, CC0

Kakor sama kostumografija stoji nekoliko za samim dogajanjem, ki ga narekuje scenarij, tako tudi ljudje, ki dejansko izdelujejo te bogato okrašene kose oblačil, stojijo skriti za imeni modnih oblikovalcev, ki zasnujejo oblačilno podobo. Vezilci in vezilje so tisti, čigar delo občudujemo na ekranih in včasih celo na razstavah kostumov. Kostume katere produkcije bi si ti želel*a videl*a v živo?




Če si uživala v branju, se ustavi še na moji ig strani (@ajda_brez_veze) kjer lahko dobiš idejo za darilo, izveš kako izdelaš kakšen vbod ali najdeš kakšno drugo koristno informacijo!


Ajda Zorko je gostujoča bloggerka. Avtorica v prispevkih izraža lastna mnenja, ki nujno ne odražajo mnenja Štikarce.


30 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page