top of page
  • Writer's pictureAjda Zorko

Šokantna Elsa Schiaparelli

"Šokantna" Elsa Schiaparelli (izgovori se skiapareli) je italijanska oblikovalka, znana po svojih drznih modnih kreacijah. Izdelke njene modne hiše prepoznaš po dadaističnih in nadrealističnih elementih (sodelovala je z zvenečimi imeni gibanja nadrealizma, kot sta Dali in Jean Cocteau).



Pot do slave ni bila lahka, za konec pa je morala prepustiti vodstvo svoji tekmici, Coco Chanel. Modni salon, ki je postal njen največji uspeh, je v Parizu odprla leta 1930 (tedaj je bila stara 40 let). Pred njim je imela pestro življenje, zazanamovano z nestabilnimi zvezami in poslovnimi projekti. Na srečo ji je finančno ob strani stala družina. Schiaparellijevi so italijanska aristokratska družina in to poreklo ji je zagotavljalo dober družbeni položaj, kljub številnim neuspehom.



Kljub relativno kratkemu časi delovanja (Elsa je bila prisiljena zaključiti s poslovanjem leta 1954) ostaja njena največja dediščina izjemno drzno in celostno razmišljanje o modi in umetnosti. Mnogi kasnejši ustvarjalci se ji poklonijo s posebej drznimi kosi in tako ohranjajo spomin na njen pečat v umetosti modnega oblikovanja. Kot ena prvih je uvedla obleko na preklop, ki bi ustrezala večini ženskih oblik in za katerega je jemala inspiracijo pri preprostih predpasnikih.





O razstavi Šokantna Elsa Schiaparelli - Shocking: Elsa Schiaparelli


Razstava v Muzeju dekorativnih umetnosti predstavlja retrospektivo njenega bogatega nabora kreacij, od skic, kostumov, nakita, kiparstva, modnih dodatkov ter njenih značilnih parfumskih stekleničk.


Celotno razstavo spremljajo elementi, ki razodevajo njeno povezanost z nadrealisti (Dalijevi jastogi, klobuk-čevelj ter oči). Ob začetku ogleda je tudi eden njenih najbolj prepoznavnih kosov: bogato izvezeno ogrinjalo, v “šokantni roza” barvi z motivom zlatega sonca (fotografija ni vključena zaradi avtorskih pravic, najdeš jo pod imenom “Phoebus cape”-kolekcija “Cosmic”, zima 1938/39).


Vezenine v njenih kolekcijah so izdelave vezilnega studia hiše Lesage (zdaj pod lastništvom Chanel). Informacije o samih vezeninah so slabo dostopne. Če sklepam po informacijah o uporabi drugih detajlov (plastične zadrge, ki so bile tedaj novost in uporaba tekstila inovativnih virov: lubje, sintetična tafeta, akrilna vlakna, celofan in celo metalna vlakna) si upam trditi, da so mnogi materiali, uporabljeni pri njenih kreacijah, za tedanji čas povsem nekaj novega.


Leta 1954 je izdala knjigo z naslovom “Šokantno življenje” in od takrat udobno preživljala v rezidencah v Parizu in Tuniziji. Umrla je leta 1973, stara 83 let.



Fotografije last @silver_stitches, uprorabljene z dovoljenjem.


Nekaj povezav za dodatno branje:


Članek v Vogue, Julij 2022:


O razstavi njenih del v Parizu:


Stran s člankom o Phoebus ogrinjalu:




Če si uživala v branju, se ustavi še na moji ig strani (@ajda_embro_design) kjer lahko dobiš idejo za darilo, izveš kako izdelaš kakšen vbod ali najdeš kakšno drugo koristno informacijo!


Ajda Zorko je gostujoča bloggerka. Avtorica v prispevkih izraža lastna mnenja, ki nujno ne odražajo mnenja Štikarce.

22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page