top of page
  • Writer's pictureŠtikarca

Lisička je prav zvita zver ...

Lisička je prav zvita zver pravi slovenska ljudska pesmica in tudi pri tej vezenini se je to potrdilo. Ne samo, da je vezenje trajalo več mesecev, vmes sem dopolnila obliko, nazaj vezla (kar pomeni odstranjevala pritrjene niti), na koncu pa se je zapletlo še pri okvirjanju. Kljub zapletom, je vezenina čudovita.Goldwork embroidered fox on emerald green fabric


Proces

Najprej sem izbrala blago za podlago. Zame je bilo logično, da bo to smaragdno zelena svila, ki sem jo podložila z navadnim (nebeljenim) eko bombažem.

Lisička je na nekaterih mestih zelo trodimenzionalna, zato je bilo potrebno pripraviti filc in vrvico.

Na blago sem zarisala glavne poteze lisice, na papirju označila velikosti za filcaste podlage in jih izrezala ter prišila na blago. Pri tem je najvišji del repa približno 1 do 2 cm višje od podlage, kar sem dosegla s podlaganjem debelejšega filca (carpet felt), na vrhu pa sem namestila tanek oranžen filc. Svetlo rjav filc sem uporabila za to, da je zadnja noga vizualno malo bliže gledalcu kot sprednja noga.

Mehko belo vrvico sem najprej pobarvala v rjavo barvo, pa sem jo potem odstranila, ker je nisem uspela dovolj trdno namestiti na blago. V drugem poskusu sem uporabila belo vrvico, ki se uporablja za vezenje z zlatimi nitkami v Angliji. Tokrat pri namestitvi ni bilo zadreg.Kot je običajno pri delu s kovinskimi nitmi, sem najprej namestila tiste,ki so najmanj občutljive, torej gladke bakrene kovinske niti (passing).


Nadaljevala sem s srebrnimi nitmi na trebuhu in tehniko chiping, potem dolgim in kratkim šivom na repu, na koncu pa še s-ing za obrv in rezana tehnika (cut work) za uho.Ko se je zdelo, da je lisička že končana, pa sem ugotovila, da sta glava in hrbtenica vse preveč enostavni. Zato sem odstranila kodrasto nit in jo nadomestila. Na glavi sem uporabila kombinacijo bakreno kovinsko nit ovito s svileno nitjo na zunanji strani, na sredini kodrasto bakreno kovinsko nit, na notranji strani gladko bakreno kovinsko nit. Hrbtenica je označena z bakreno kovinsko nit ovito s svileno nitjo na notranji strani pa sem naredila šiv s prepletom.


Lisička je prav zvita zver,

ki še pri okvirjanju sreča neverjetne izzive, saj se je želala še bolj svetiti. Prvi okvir je bil zelo sijoč in je prevladal nad vezenino, zato je sedaj okvirjena v ročno izdelan okvir iz divje češnje.


Materiali

poliestrska nit za pritrjevanje filca

nevidna nit za pritrjevanje gladke bakrene kovinske niti (lahko je tudi poliestrska nit bakreno rjave barve)

nevdina nit za pritrjevanje srebrnih in bakrenih kovinskih žic

bel filc

debelejši filc (carpet felt)

oranžen filc

svetlo rjav filc (cca 3mm debeline)

mehka vrvica za zlato vezenje (mesarska vrvica)

različne rjave bombažne niti za vezenje

gladka bakrena kovinska nit (passing)

kodrasta bakrena kovinska nit (rococco)

srebrna in bakrena svetleča kodrasta kovinska žica (bright check)

bleščica ali perlica

bakrena kovinska žica obvita s svileno nitjo ali pearl purl
Obris lisičke boš brezplačno prejela v elektronski predal, če se naročiš na Štikane novice tukaj (spodaj na naslovni strani spletne strani Štikarca).

Če si nanje že naročena, poglej v elektronski poštni nabiralnik, ker te motiv že čaka, da ga naložiš.


Motiv se lahko uporablja samo v zasebne namene. Niti motiva niti vezenine nastale po motivu ni dovoljeno prodajati.

8 views0 comments

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page