top of page
  • Writer's pictureAjda Zorko

Prenos motiva na blago

Prenos motiva na blago in kako se tega lotiti?


Pred začetkom vezenja si običajno pripravimo motiv na blago, ki ga želimo izvezti. Če tega ne želimo narediti, lahko posežemo po:

- vnaprej natisnjenih motivih za vezenje (na voljo v nekaterih trgovinah s šiviljskim materialom)

- vodotopnih nalepkah za vezenje (ki jih natisnemo, ali imajo že pripravljen motiv)

- sledimo šivom/tisku/motivu, ki je že prisoten na izbranem tekstilu


Obstaja več načinov, kako motiv prenesti s papirja na blago. Sama izbira načina je precej odvisna od zahtevnosti/razdrobljenosti motiva in lokacije motiva (ali vezemo na blago napeto v obroč ali na gotov tekstilni izdelek npr. obutev, torba). Tu opisane metode so najbolj primerne za različne vrste blaga, ki ga vpnemo v obroč.


Ne pozabite, kadar imate namen vezti na težko dostopno mesto oblačila, se lahko poslužite metode priprave vezenine na tekstil podobne barve in potem prišivanje vezenine na oblačilo v obliki aplikacije.
Motiv lahko kopiramo s pomočjo okna in sončne svetlobe, tabličnega računalnika, ali, če imate steklen pekač, postavite svetilko/telefon pod pekač in uporabite steklo za kopiranje. Metoda s svetlobnim virom deluje na svetlih/tanjših materialih. Če imate temno ali debelejše blago, bodo bolj primerne druge metode (nalepka ali metoda s pavs papirjem-opisana spodaj).
PISALA

Najprej na kratko o pisalih. Lahko jih uporabimo prostoročno in si same izrišemo motiv, lahko prerisujemo preko svetlobnega vira, z njimi rišemo na nalepko/papir ki ga odtrgamo ali z njim rišemo preko pavs papirja.

Pilot Frixion kemični svinčniki imajo v samem črnilu pigment, ki je neobstojen na toploto: se pravi, izgine pod toploto (likanje, fenanje).


Opozorilo: ob transportu po zelo hladnih območjih se lahko oznake znova pokažejo.

Še to: izginjajoča sestavina črnila je le ena od sestavin tega črnila-druge sestavine lahko s časom oksidirajo ali začnejo reagirati z apreturami/barvili in drugimi nanosi na izbranem blagu (lahko se pokažejo čez čas).“Beli” flomastri/kredni flomastri so dobri za označevanje po temnih osnovah. Niso povsem prekrivni, kot naprimer pastelni svinčniki, vendar delujejo dobro in se ravno zaradi slabše vidnosti bolje skrijejo pod gotov izvezen motiv. Mastni pastelni svinčniki se dobro vidijo vendar se težje izperejo.

Vodotopni flomastri so na voljo v različnih barvah. V mojem primeru testiram modro. Imam dva taka flomastra, kupljena ob različnih priložnostih. Oba se dobro topita ob nanosu navadne vode, vendar se eden bistveno lažje topi kot drugi. V kolikor imate doma otroke in želite prihraniti pri šiviljskih pripomočkih, poiščite otroške flomastre. Otroški flomastri so vedno bolj izdelani za lahko izpiranje, zato so idealni pripomoček za projekte, za katere veste, da se bodo strojno prali.


Srebrni kemični svinčniki so na voljo v mnogih barvah (ne zgolj srebrni) in se odlično obnesejo pri označevanju na temnih barvah (ta trik sem si izposodila iz časa čevljarstva, saj se za risanje po usnju uporablja “srebrno mino”). Glede izpiranja je priporočljivo testiranje na nevidnem mestu ali odrezku blaga, ki ga nameravamo uporabiti.


KOPIRNI PAPIRJI

Indigo/grafitni/kopirni papir je na voljo v papirnicah, trgovinah z ustvarjalnim materialom in trgovinah s šiviljskim materialom. V papirnicah je v glavnem na voljo v modri barvi, ki se zelo dobro prenese na blago in pusti močno, natančno linijo. Starejše vezilje so me opozorile, da se vsi ti modri/indigo kopirni papirji ne izpirajo, zato je nujno preizkusiti pralnost ali povsem prekriti motiv. Grafitni papir ne pusti tako intenzivne linije in se lahko nekoliko zabriše z dotikanjem/prepogibanjem blaga. Kopirni papir za temne barve je na voljo običajno v rumeni ali rdeči barvi. Tako kot pri drugih, priporočam preizkus pralnosti in spušanja barv pred začetkom projekta.

Za risanje je najboljše suh kemični svinčnik ali, kot imam jaz, pletilka. Katerikoli pster predmet bo deloval, da le ne dela lukenj/trga papirja z motivom.
PAVS PAPIR METODA

Metoda s pavs papirjem sodi med starejše principe prenašanja motiva. Lahko se uporablja pavs papir ali prosojno plastično folijo. V grobem gre za to, da motiv s papirja prerišemo na pavs papir. Potem vzamemo debelejšo iglo in po liniji motiva delamo luknjice. Preluknjan pavs položimo na izbrano mesto kjer želimo vezti. Potem uporabimo pisalo, da skozi luknjice delamo pikice. Med delom preverimo, ali dovolj močno prenašamo motiv. Ko v celoti prenesemo motiv, odstranimo pavs in si lahko dodelamo risbo s povezovanjem nastalih točk.

V indijski vezilni tehniki se uporablja folijo in namesto pisala, vrvico namočeno v mešanico krede in petroleja ali alkohola. V srednjem veku se je uporabljalo ravno tako tehniko za prenašanje motiva, pisalo pa je nadomestila vrečka mlete krede, ki je puščala prah. V angleščini se to imenuje “prick and pounce” metoda.


Ta metoda je hvaležna za preprostejše, črtne motive. Pavs lahko uporabimo večkrat, tudi obrnemo za zrcalni motiv. Lahko uporabimo to metodo za temne ali svetle osnove. Težje je z njo prenašati selo razdrobljene motive, vendar je tudi to odvisno predvsem od potrpežljivosti in spretnosti.

POVZETEK

V vsakem primeru svetujem najprej preizkus, kako se barvilo s katerim želimo označevati, obnaša pod vplivom vode/drgnenja/uporabe toplote. Pred začetkom risanja pomislite na to, kako se bo izdelek uporabil (ali bo visel na steni leta nedotaknjen ali se bo pral vsak teden). Pomislite, kakšne barve je osnova in kakšne barve bo nit. Kontrastne barve pisal se morda vidijo zelo dobro, vendar bi bilo pškoda, če bi med izpiranjem ostanki pisala ostali v niti vezenine.


Vsaka vezilja najde svoj način in najprimerjenšo tehniko za pripravo motiva. Preizkušanje različnih variant najbolje pokažejo, kateri način in kombinacija je prava zate!Če si uživala v branju, se ustavi še na moji ig strani (@ajda_brez_veze) kjer lahko dobiš idejo za darilo, izveš kako izdelaš kakšen vbod ali najdeš kakšno drugo koristno informacijo!


Ajda Zorko je gostujoča bloggerka. Avtorica v prispevkih izraža lastna mnenja, ki nujno ne odražajo mnenja Štikarce.

70 views0 comments

Recent Posts

See All

Hozzászólások


bottom of page