top of page
  • Writer's pictureAjda Zorko

Obstojnost barv na nitkah

Zakaj testirati obstojnost barv na nitkah?

Najprej ozadje, povod za to objavo. Pripravila, izrisala in z ljubeznijo ter rdečo Ljubico sem izvezla majhen motiv v stilu narodnega ornamenta. Ko sem imela končano in zašito obrobno čipko, sem se odločila polikati, "za finiš". Takrat se je rdeča razlila po belem blagu.

Ljudski ornament vezen z rdečo nitjo Ljubica na belem blagu
Ljudski ornament vezen z nitjo Ljubica

Kaj bi torej lahko naredila, da se to ne bi zgodilo?

Ko se lotiš vezenja, zlasti temnih/močnih barv na belem, je pametno upoštevati dejstvo, da se barve lahko razlijejo. Predvsem pomisli, kako se bo izdelek "uporabljal": ali se bo pralo vsak teden? Bo viselo na steni? Boš zmočila samo enkrat (ne prala) in potem uokvirila?


Pri tej razliti rdeči vezenini sem res naredila vse, kar ne bi smela. To se ne bi zgodilo, če bi: a)likala brez vode/pare

b)prej testirala prejo

c) upoštevala navodila proizvajalca (sledi pojasnilo).


Unitas (proizvajalec Ljubice) sem vprašala, kakšna so priporočila v primeru uporabe močne barve niti na belem:

"Pred prvim pranjem svetujemo namakanje izdelka v veliki količini hladne vode, brez stikanja z drugimi stvarmi, izdelek naj bo v posodi sam. Po tem svetujemo močno centrifugo".

Centrifuge osebno sicer ne bi koristila: namesto tega bi zrolala izdelek med dvema brisačama in pustila tako sušiti uro ali dve, nato še rahlo vlažno polikala.


Če želiš biti res zelo natančna in prepričana, da bo z barvami vse ok, se lahko lotiš preizkusov. Sama sem naredila “domači” test obstojnosti črne in rdeče preje preoizvajalcev Unitas Ljubica, DMC in neke indijske preje znamke Red Rose, ki sem jo dobila v kompletu raznih vezilnih pripomočkov.

Veziljske niti Ljubica, DMC in Red rose na belem blagu
Veziljske niti Ljubica, DMC in Red Rose

Pripravila sem košček belega blaga, na katerega sem našila nekaj vbodov rdeče in črne vsakega proizvajalca. Označila sem, katera nit pripada kateremu in označila vrsto preizkusa. Pripravila sem še kontrolni vzorec, ki ni bil izpostavljen nobenemu od obdelav, da sem imela to za primerjavo.


Katere preizkuse za obstojnost barv na nitkah sem naredila?

Testirala sem likanje s paro in stik z vročo vodo. Pripravila sem tudi vzorec za testiranje na sončno svetlobo, ki pa (zaradi nestanovitnega vremena) še poteka.

Rdeče in črne niti na belem blagu z napisi kontrolni vzorec, vroča voda, sonce in likanje

Kakšen je bil rezultat?

Vse črne prejce so se dobro odrezale pri likanju na najvišji temperaturi, s paro. Tudi pri pomakanju v vroči vodi ni bilo vidnih sprememb.


Rdeča prejca Ljubica je imela nekaj razlitja pri likanju s paro in v vroči vodi. Ampak pozor: to ni uporaba po navodilih proizvajalca! Francoski DMC in indijski Red Rose nista imela vidnih madežev barve.


Moram tudi izpostaviti, da imata kakovostnejši prejci Ljubica in DMC druge odlike, ki jih cenenjši Red Rose nima (lesk niti, gladko drsenje skozi blago, odsotnost vozlanja). Cenovno ugodnejše prejce se znajo med drugim tudi trgati med delom, imajo neenakomerno debelino vlaken, lahko spremenijo barve med nošenjem/pranjem ali začnejo delati piling kroglice-kot volneni puloverji.Kakšno je torej moje priporočilo ob vsem tem?


Če želiš narediti zahteven izdelek, z intenzivno barvo, na belem/zelo svetlem oblačilu, res upoštevaj priporočilo glede namakanja v hladni vodi ali uporabo niti, za katere narediš preizkus o obstojnosti barv na nitkah oz. da ne razlivajo barve. Sama sem pristranska in zelo rada uporabljam Ljubico (ker me cenovno dostopnejša, kvalitetena in izdelana na Hrvaškem). Lahko uporabiš tudi sintetične niti (umetna svila, poliester), ki zaradi narave svojega nastanka nebi smele puščati barve.Če si uživala v branju, se ustavi še na moji ig strani (@ajda_brez_veze) kjer lahko dobiš idejo za darilo, izveš kako izdelaš kakšen vbod ali najdeš kakšno drugo koristno informacijo!


Ajda Zorko je gostujoča bloggerka. Avtorica v prispevkih izraža lastna mnenja, ki nujno ne odražajo mnenja Štikarce.

59 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page