top of page
  • Writer's pictureAjda Zorko

Razstava vezenin Ercigoj

Pred leti sem delala v Šiški. Vsako jutro sem se peljala mimo stavbe, ki ima krasno vitražno okno in zunaj zastavo z IZVEZENIM logotipom. Takoj sem vedela, da mora biti nekaj hudo posebnega. Pojasnilo: večina zastavic pred podjetji je tiskanih, ker je ceneje, sploh za nekaj, kar je potem izpostavljeno vremenu. Razen, če si mojster izdelovanja praporov seveda, potem narediš svojo zastavo, izvezeno seveda.



Fast forward do 2023: iščem zanimive primere vezenja za blog objavo z @needle_at_work. Spomnim se na tisto zastavo, poiščem spletno stran in vidim, da gostijo dneve odprtih vrat!


Že na spletni strani so izdelki izjemni. Nepredstavljivo je, kako velike so vezenine. Vajeni smo, da so vezenine majhne, nekaj kar zlahka držiš z eno roko in vezeš z drugo. Tu so vezenine v velikosti od ročne ure do celotne stenske kompozicije (ali omarice, počivalnika, škornjev)


Razstava vezenin Ercigoj prikaže izdelke, ki so prave mojstrovine. Če lahko pri slikanju mešaš barve na paleti, jih pri vezenju moraš mešati na platnu. Podobno kot pri impresionistih, dobiš pravi vtis, ko stopiš malo stran. Potem pa hitro stopiš spet čisto blizu, da opazuješ vbode, smer, dolžino vbodov in preplet barvnih niti! Izjemen element, ki je lasten le tekstilni umetnosti, je spreminjanje leska ob premikanju/spremembi gledalčevega položaja. Kako se svetloba odbija od niti, zdaj z ene nato z druge strani se ne da opisati z besedami.




Kako zelo raznolika je lahko aplikacija tehnike vezenja, se res vidi na razstavi vezenin Ercigoj. Vrhunsko dovršeni izdelki so tehnološko tako izjemne stvaritve, da jemlje sapo! Od mehkih izdelkov, ki sledijo naravnim lastostim tekstila (mehkoba, ploskovnost, tekstura počivalnika, oblačila) do povsem slikarskih/arhitekturnih kosov (vezenine, vpete na paravan, svetilko, vrata omarice).


Veliko njihovih izdelkov lahko doživite kot prapore (lovske družine, čebelarske ustanove, gasilci). Če imate možnost, videti (ali celo potipati) kakšnega od njih, pojdite pogledat!


Kot je sama gostiteljica izpostavila, so med redkimi ustvarjalci, ki zagovarjajo vezenje kot umetnostno zvrst. Tudi v tujini se umetniki in umetnice soočajo z obravnavanjem vezenja kot "zgolj" obrti in ne "prave" umetnosti, kot so kiparstvo, arhitektura, grafika. Globje razprave o tem, kaj je obrt in kaj umetnost ostaja odprta za drugo priložnost. Veselim se opazovati prodiranje vezenja v sfero sodobne umetnosti, z Ercigoj ekipo v ospredju!



Če si uživala v branju, se ustavi še na moji ig strani (@ajda_brez_veze) kjer lahko dobiš idejo za darilo, izveš kako izdelaš kakšen vbod ali najdeš kakšno drugo koristno informacijo!


Ajda Zorko je gostujoča bloggerka. Avtorica v prispevkih izraža lastna mnenja, ki nujno ne odražajo mnenja Štikarce.

Recent Posts

See All
bottom of page