Štikarca

Sep 15, 20221 min

Uničene žice?

Uničene žice za vezenje

Si kdaj kupila spiralno žico ali bouillion [buljon]? Jaz sem jih kar nekaj v različnih barvah. Pri vezenju s kovinskimi nitmi se mi pogosto zgodi, da se pri vezenju vsaj del nitk uniči. Preveč se raztegnejo, niso več kompaktne in so za vezenje neuporabne. Tokrat se je to zgodilo z vijoličnim bouillionom.

Kup uničenih žic

Kako uporabiti uničene žice?

Tokrat sem jih porabila za osnovo deteljice.

Seveda sem kar nekaj časa razmišljala, kaj narediti s temno vijoličasto žico. Barva je čudovita, ampka tudi malo neuporabna.

Na sprehodu sem zagledala deteljico in takoj se je prižgala lučka. Iz uničenih niti bo nastala deteljica. 😊

Uničene žice sem še bolj raztegnila, jih zmečkala in oblikovala okroglo ploščico. S prozorno nitjo in nekaj šivi sem konstrukt pritrdila na blago.

Osnova cveta deteljice

Potem se pazljivo pritrjevala še gladek temno vijoličast bouillion. Začela sem na vrhu in počasi z tehniko dolgih in kratkih vbodov gradila deteljico. Nastal je rahlo izbočen cvet detelje in iz njega obesek.

Poglej si obesek v galeriji.

Druge ideje za uporabo uničenih žic

1. Raztegnjene nitke lahko uporabimo kot samostojen element.

2. Raztegnjeno žico lahko uporabimo kot okras oz. z njo skrijemo neravne robove vezenine, ali šive na površini, ki jih želimo skriti.

3. Z raztegnjenimi žicami lahko ustvarimo drugačne teksture, razdrobimo površino ali ustvarimo videz uničenega.

Zanimivost

Kaj je bouillion [buljon]?

»Bouillion ali kantila je cevkasta tvorba iz zelo tanke, v gosto spiralo zvite kovinske žice. Med vrstami bouilliona poznamo več jakosti gladkega in kodratega.« (Niklsbacher-Bregar, 1970, str. 144)

Literatura:

Niklsbacher-Bregar, N. (1970). Zlate vezenine. V M. Makarovič, & N. Niklsbacher-Bregar, Ljudske vezenine na Slovenskem (str. 137-152). Ljubljana: Centralni zavod za napredek gospodinjstva, Etnografski muzej.

    70
    1