top of page
  • Writer's pictureŠtikarca

Znaš našiti prednji vbod?

Prednji vbod je osnova za skoraj vsak šiv pri šivanju ali vezenju. Zato poglejmo, kako se tak šiv naredi, posvetili pa se bomo tudi njegovi zgodovini.



Prednji vbod je metoda za okrasitev tkanine. V knjigi Embroidery stitches, ki jo je napisala M. E. Wilkinson (objavljena 1912) je omenjeno, da se ta šiv uporablja za izdelovanje prešivank in naborkov.


V zadnjih letih pa je sašiko postal prepoznaven po celem svetu, zato se moramo zavedati, da se uporablja tudi pri tej obliki japonskega vezenja.


»Japonska beseda sashiko pomeni majhni vbodi ali prednji vbod. Na začetku se je ta šiv uporabljal za hitro povezovanje oz. šivanje več plasti tkanin, kar je nudilo večjo odpornost tkanine in toploto.«

piše avtor knjige Japanese quilting, Sashiko Hiromitsu Takano. Nagrajeni izdelovalec vezenin opisuje tudi razvoj sašika v 18. stoletju. Omenja, da so imeli gasilci posebne plašče okrašene s sašikom.

»Ta okrašena plast se je nosila na notranji strani, razen ob posebnih slavnostnih priložnostih. Vzorci pa so pogosto prikazovali zmaje ali bojevnike.«

Deana Hall West iz revije Piece Work piše, da so strokovnjaki našli primere prednjega vboda na tkaninah culture Nazca in med egipčanskimi najdbami. Vseakor se strinjam, da je prednji vbod zelo uporabljan in razširjen med različnimi kulturami po svetu.


Izdelovalci tapiserije iz Bayouxa naj bi pri njeni izdelavi uporabljali različne šive, med njimi tudi prednji vbod. Ta šiv se je uporabljal na koptskih tkaninah že v 1 stoletju, kakor tudi na mameluških tkaninah od 13. stoletja naprej. Kasneje se pojavi tudi dvojni prednji vbod, imenovan Holbeinov vbod.



V Sloveniji se je prednji vbod uporabljal v okraševanju oblačil in naglavnega okrasja. Šiv se jasno vidi na eni od fotografij iz Slovenskega etnografskega muzeja, kjer je prednji vbod uporabljen za formiranje oboda tulipana in drugih cvetlic.

Na fotografiji kožuha iz Slovenskega etnografskega muzeja pa je prednji vbod uporabljen na ramenskem šivu.


Iz Narodnega muzeja Slovenije pa je primer iz tretje fotografije, kjer je na prsih Kristusa uporabljen prednji vbod.


Najboljši nasvet za prednji vbod?


Šivanko zabadaj na enakomernih razdaljah.



Eksprimenti s prednjim vbodom.

Zanimivo je bilo šivati s strani, saj sem morala pustiti prostor za namestitev kamere za snemanje, zato se ne pustite motiti malo neenakomernim šivom. :)


na beli tkanini prednji vbod z bombažnimi in svilenimi nitmi različnih debelin
Prednji vbod z nitmi različnih debelin

Slika kaže različne debeline bombažne in svilene niti.

Od leve proti desni:

6 bombažnih niti (Anchor,št. 133)

3 bombažne niti

2 bombažni niti

1 bombažna nit

6 bombažnih niti

1 svilena nit, ki je tesno zvita (De Vere Yarns, barva Droplet 36/59)

1 svilena nit, ki je gladka (Piper's Silks, barva Royal Blue)



Prednji vbod z bogato zgodovino in enostravno izvedbo navduši s svojo uporabnostjo. Kaj misliš, je šiv uporaben?



Prispevek je bil v nekoliko drugačni obliki že objavljen na stari spletni strani.

Povezave do spletnih strani so informativne narave.

Pri vašem nakupu preko naveden povezave ne prejemam nobenih ugodnosti ali finančnih sredstev.



26 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page