top of page
  • Writer's pictureŠtikarca

Dobrodošli v Štikarcin svet vezenin

Štikarcin svet vezeninKončno je rojen blog Štikar’ca. Cela večnost tuhtanja in premišljevanja, če sploh hočem pisati blog. Če pišeš javno, je to super, vendar pa je tudi zelo odgovorno. Torej, tukaj je Štikarcin svet vezenin.


Upam, da se mi pogosto pridružiš in uživaš v postih in vezenju.


Ti blog zapisi so namenjeni spoznavanju vezenja z vseh možnih strani:

  • kot umetnosti,

  • kot obliko rokodelstva z večtisočletno tradicijo in

  • kot obliko terapije in meditacije.


Ženske in moški so v stoletjih ustvarili fantastične umetnine, soustvarjali in sledili umetnostnim tokovom. Vezenje je del sodobne umetnosti. V Sloveniji sta vezenje v svoje delo vključili npr. Saša Bezjak in Alenka Pirman.

Vezenje je stoletja povezano s svetom rokodelstva. Veš zakaj se je vezenje "ženska stvar"? Ker ga je svet visoke umetnosti, svet moških, ki so imeli dostop do likovne izobrazbe, povezav in umestil v svet ženskosti. Hkrati pa je bilo vezenje umeščeno v svet "domačnega in funkcionalnega". Roszika Parker piše:

Vezenje.. je bilo vedno cenjeno zaradi težkega dela, ki je bilo vloženo, potrpežljivosti in vztrajnosti, ki ju zahteva.

Hkrati je vezenje zelo počasno, skoraj obredno dejanje. Vsak vbod je premišljen in narejen na točno določenem mestu, ki je včasih lahko skrbno načrtovano, spet drugič intuitivno zaznano.


Vezenje je ena najlepših umetnosti, zato najprej moje delovne rokce.


O Štikarci


Sedaj pa še nekaj besed o meni:

Z vezenjem sem pričela pred približno 13 ali 14 leti, ker sem želela pripraviti lepa darila za nekaj posebnih ljudi. Potem sem vezla samo občasno.


Resneje, skoraj vsak dan, sem pričela ustvarjati v letu 2019. V začetku leta 2020 pa je Štikar'ca registrirala osebno dopolnilno delo. Junija 2020 sem prejela certifikat za nekaj vezenih izdelkov, ki ga podeljuje Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.


Če ne veste, Štikar'ca je narečno ime za osebo, ki veze.Upam, da se večkrat srečamo, skupaj spoznavamo zgodovino vezenja ter ustvarjamo.


Katera tema pa zanima tebe? Zapiši v komentarju.


Na spletni strani se prijavi na novice.


Ta post je bil v malo drugačni obliki že objavljen na prvotni strani Štikar'ca Needleatwork.
19 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page